Okuduktan Sonra İyi Bir Konserden Çıkmış Hissine Kapılacağınız 10 Kitap

Yürürken, düşünürken, çalışırken hatta uyurken bile aklımızdan geçen bir şarkı vardır çoğu zaman. Gün içerisinde kulağımıza çalınan ya da iyi bir konserde dinlediğimiz şarkılar uzun süre peşimizden gelir. Bazı kitaplar da vardır ki okunduktan sonra esaslı şarkılar bırakır belleğimizde.

Okurken bir taraftan playlist karıştırmak isteyeceğiniz kitapları seçmeye çalıştık size. Hepsi mini bir konser tadında yüksek doz müzik içeren sahici kitaplar.

1. Noktürnler Müziğe ve Günbatımına Dair Öyküler

Eylül
Kazuo Ishiguro
YAPI KREDİ YAYINLARI

2017 Nobel Edebiyat ödülünün sahibi Kazuo Ishiguro’nun ilk öykü kitabı. Müziğe olan ilgisini bu kitapta topladığı beş öyküsüyle okuyucusuna açıyor. Hayatını müziğe adayan hassas ruhların portresini çizdiği öyküler akşamın ilk saatleriyle başlıyor ve geceye açılıyor. Çünkü geceden esinlenen ya da geceye yönelen şarkılardır ‘Noktürnler’. Mozart, Chopin gibi dev bestekârlar özel akşam toplantıları için besteliyorlardı bu küçük şarkıları.

Nobel nedeniyle dünya gündeminde olan Ishiguro’nun bu kitabına listemizin başında yer veriyoruz.

2. İmkansızın Şarkısı (Norwegian Wood)

Haruki Murakami
DOĞAN KİTAP

Müzik ve yazı yan yana getirilmek istendiğinde akla gelecek ilk isimlerden Murakami. İsmi her yıl Nobel ödülüne yakıştırılsa da bir türlü jüri heyetinin tercih etmediği Japon yazar, hemen her eserinde müziğin tılsımını hikâyelerine giydiriyor.

Murakami’nin romanlarına arka fon olarak tercih ettiği unsurdan çok daha fazlası müzik. İmkansızın Şarkısı’nın orijinal İngilizce ismi aslında bir The Beatles şarkısı olan Norwegian Wood. 37 yaşındayken bu parçayı dinleyen kahramanımızın Tokyo’da geçirdiği üniversite yıllarını hatırlamasıyla başlıyor bu aşk hikâyesi. Roman bu isimle 2010’da Japon sineması tarafından filme de uyarlamış.

Murakami’nin kişisel sitesinde romanlarında atıf yaptığı parçaları soundtrack formatında bulmak mümkün. http://haruki-music.com/

3. Müzikal Nakışlar

Edward W. Said
AGORA KİTAPLIĞI

Dünya entelektüellerinin önde gelen isimlerinden Filistinli Edward Said’in müziğe olan tutkusunu ve bilgece yorumlarını bulacaksınız bu kitapta.

Kendisi de küçük yaşlardan itibaren piyano çalan Said, entelektüel dehasını teknik hakimiyetiyle kaynaştırarak çok özel nüanslar sunuyor. Sizi okurken biraz yormasını beklediğimiz kitap buna fazlasıyla değecektir.

4. Huzur

Ahmet Hamdi Tanpınar
DERGAH YAYINLARI

Edebiyat çevrelerinde müzikal bir roman olup olmadığı tartışılan Huzur, müzikle kurduğu paralellik göz önüne alındığında fazlasıyla bu yakıştırmanın hakkını verecek niteliktedir. Üstelik Tanpınar bu dev yapıtında kendi entelektüel mizacından beslediği bir karakter olarak Mümtaz’ı salt bir müzik türü üzerinde bırakmamıştır.

Mümtaz yeri geldiğinde Neyzen Aziz Dede’nin ya da Dede Efendi’nin Ferahfeza’sıyla hemhal olur, bir başka yerde İstanbul sokaklarında dolaşırken çocukların söylediği “Aç kapıyı bezirgânbaşı” türküsüne dalar. Ayrıca Huzur alaturka armonisinin yanı sıra Beethoven, Mozart ve Wagner’den seçkilerle dolu batı klasiklerine yer veren sentez bir romandır. Tanpınar Merkezi‘nin sitesinde hazırlanmış bir Huzur play-listi bulabilirsiniz.

5. Ben Sana Mecburum

Attila İlhan
TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI

“fatih’te yoksul bir gramofon çalıyor
eski zamanlardan bir cuma çalıyor”

Attila İlhan belki de şiirleri en çok bestelenen şairlerimizden biri. Vedat Sakman, Kazım Koyuncu, Ahmet Kaya, Ergüder Yoldaş gibi sanatçılar onun şiirlerine yakışır besteler bıraktılar arkalarında. Bu yüzdendir her Attila İlhan şiiri duyuşumuzda melodik bir sarmala girişimiz.

Ben Sana Mecburum, Sultan-ı Yegah, Ayrılık Sevdaya Dahil, Mahur Beste gibi şarkılaşmış şiirlerle dolu bu kitaba dalarken müzikal tınılar duyacaksınız.

6. Bakmak Dinlemek Okumak

Claude Levi-Strauss
YAPI KREDİ YAYINLARI

Dünya çapında üne sahip bir antropolog Lévi-Strauss. Ama bu yaşadığı Paris’te sıradan bir insan gibi belediye otobüsü kullanmasını değiştirmiyor. Şair Ömer Erdem, “Bir antropolog, bir filozof ancak böylesi bir şairanelik içinde kaldıkça diri tutabilirdi zihnini.” diyor hayranı olduğu Strauss için.

“Müziğin sözcükleri yoktur.” diyen Strauss, sözcükleriyle bunu kanıtlamaya çalışmak gibi zor bir işe girişiyor. Kitabın ‘Söz ve Müzik’ başlığını verdiği bölümde müziğin, onun gibi bir filozofun ruhundaki titreşimlerini okumanın heyecan verici olduğunu belirtmemiz lazım. Fransız besteci Jean-Philippe Rameau’dan uzunca bahsettiği ‘Rameau’yu Dinlemek’ bölümünde ise, hayat pratiklerinden örneklerle bir müzisyeni okur gibi dinlemenin enfes tarifini bulacaksınız.

8. Tanburi Cemil’in Hayatı

Mes’ud Cemil
KUBBEALTI NEŞRİYAT

“Zihnim şimdi bu devirden çok uzakta
Tanburi Cemil Bey çalıyor eski plakta”

Yahya Kemal’in “İstanbul’un en özlü sesi” dediği Cemil Bey, 30 yaşına kadar tanbur, sonrasında klasik kemençeyle yaşayarak muazzam eserlere imza atmıştır. Oğlu ve aynı zamanda talebesi Mesut Cemil beyin tanbur icrasını dinledikten sonra ise “şimdi, seni dinledikten sonra, bir daha tanbūru elime almayacağım” diyerek hayranlığını bildirmiştir. İşte oğlu Mesut Cemil’in hatıraları ve anlatımıyla Tanburi Cemil Bey’in musiki dünyasına davet ediyoruz sizi.

8. Mozart ve Deyyuslar

Anthony Burgess
TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI

30 yaşına kadar müzisyen olma hayali kuran, 35 yaşında akademisyenliğe başlayan, 41 yaşında beynindeki tümör nedeniyle bir sene ömrü kaldığını öğrenip o bir sene içinde beş roman yazan bir deha Burgess.

Onun eğlenceli kaleminden müziğin dehası Mozart’ın hayatını okumak için fazla beklemeyin. Cennette buluşan ölü bestekârların konuşturulduğu tiyatral bir üslupla içinde ukde kalan müzik adamlığının özlemini gideriyor. Klasik batı müziğinden hoşlanıyorsanız, Burgess’in edebiyat dokunuşuyla anlamını bütünleyen bu özgün formunu daha çok seveceksiniz.

9. Müzikli Geziler

Filiz Ali
YAPI KREDİ YAYINLARI

Zaman zaman başka ülkelere yolumuz düşüyor. Bazen turistik caddelerde yürürken, bazen akşam yemeği sonrası merakla biletini aldığımız konserler, müzik dinletileri kolay kolay unutulmaz. Çıktığımız seyahatin bize hediye ettiği bir müzik kutusu gibi çınlar durur kulağımızda ömür boyu. Oturup yazmış olsaydık bir kenara o anki duygularımızı ne hoş hatıralar kalırdı elimizde.

Eğer böyle hayıflananlardansanız, bunu ihmal etmeyip katıldığı gezilerde deneyimlediği müzik performanslarını yazılaştıran bir rehberiniz var bu kitapta. Babası Sabahattin Ali’yle hatıralarıyla daha çok gündeme gelse de Filiz Ali, entelektüelliğinin izlerini babasından bağımsız olarak bulabileceğiniz kitaplarından biri Müzikli Geziler. Üstelik sizi biraz eskiye, 80’li ve 90’lı yılların verimli Avrupa sanatı ortamına götürecek.

10. Bakir İntiharlar

Jeffrey Eugenides
DOMİNGO YAYINEVİ

Hayatlarında her şey normal gidiyormuş gibi görünen beş genç kız kardeşin bir yıl içerisinde sırayla intihar edişiyle başlayan tuhaf bir hikaye içeriyor bu roman.

Pulitzer’li yazar Jeffrey Eugenides’in otuz dört dile çevrilen ve Sofia Coppola tarafından beyaz perdeye aktarılan Bakir İntiharlar (The Virgin Suicides), içinden 70′ler ruhu taşan bir playlist barındırıyor.

Bu içerik Selçuk Uzman tarafından hazırlanmıştır.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here