Seksen Bir İl Seksen Bir Roman

İlk satırda seyrü sefere çıkaran kitaplar vardır. Nalınları etrafa dağılan yaramaz çocuk gibi koşar gidersiniz peşinden. Bir bakmışsınız pamuk tarlasındasınız Çukurova’da. Bir bakmışsınız Kars’ta ayaz kesen bir otel lobisinde, sıkıntıdan patlıyorsunuz. Huzur ile Boğaziçi’nde salındınız misal kitap bitene dek. Mümtaz’ın Nuran kadar İstanbul’a da vurgun olduğu sır değil nihayetinde.

Kitaplara ve bu topraklara meftun her okurun aklından geçenleri sabırlı bir kitap kurdu fiile geçirdi bile. @aysenur isimli twitter hesabı uzun çalışmalardan sonra; Türkiye’nin roman haritasını çıkardığını ifade ediyor. Haritada bazı illerde kendi istediğiniz kitabı göremeyince hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Misal “Hakkari’de Bir Mevsim”i haritanın güney doğu ribatına kondurulsun isteyebilirsiniz. Ama bakın Edgü’nün romanı “O” adıyla orada değil mi? Çalıkuşu’yla Bursa’ya oradan Zeyniler’e uzandınız bile.

Ankara’da Yakup Kadri’nin imzasını görünce tebessüm edeceğinizden kuşkunuz olmasın. Alıntılarla baş kentte buluyorsunuz kendinizi:  “Ankara; yalnız bu değil,” dedi. “Ankara, bizim için emsalsiz bir “energi” mektebi olmuştur. Sarp, yalçın ve çetin Ankara, içinde her rahattan mahrum olduğumuz, içinde zahmet, meşakkat çektigimiz Ankara, bize sabrı, tahammülü ve inkişafımıza engel bütün zıt kuvvetlerle geceli gündüzlü çarpışmayı öğretiyor…”


Karabibik İle Antalya’ya

Yaban İle Eskişehir’e

Cemo’nun yazgısını en son ne zaman düşünmüştünüz? Şimdi tam sırası, işte Tunceli’desiniz. “Hey! Huri! Zıpla görem… Gün çıkıyo be… Dihiy…’ diye bağırdı. Huri gözlerini yan açarak bir şeyler homurdandı. Sağ yanından sol yanına dönerek babasına sırtını çevirdi.” Karabibik’in şu yalın dilini anımsamaya bile vesile Türkiye’nin Roman Haritası.

Ancak projeyi hayata geçiren sanatçı, nesnel olmak iddiasını peşinen dile döküyor:” Haritayı ben hazırladığıma göre  benim seçtiğim romanlar olacaktır.” Sanatçının kendi çizimleriyle şekillenen haritadaki ufak tefek yanlışlıkların düzeltileceği aşikar.  Anadolu’da her beldeyle özdeşleşen nice kitap var. Sanatçı yalnızca seçmekte zorlandığını itiraf ediyor. Edebiyat manzumesi haritayı, şu adresten inceleyebilirsiniz. Sitede haritaya kondurulmuş romanlarla ilgili kısa tahliller de yer alıyor. Hangi şehire neden hangi romanın tercih edildiği anlaşılır hale geliyor. Romanların bazıları doğrudan o şehrin atmosferine geçtiği için tercih edilmiş. Bazılarının ise, kitabın baş kahramanın gönlünde taht kurduğu için seçildiğini görmek mümkün.

Tekirdağ, Mersin veyahut Karadeniz boylarını boynu bükük görünce üzülmeyin. Sitenin yapım aşamasında olduğunu hatırlatmış olalım.

Bu içerik Süheyla Sancar tarafından yazılmıştır.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here