Millet Kütüphanesi

21. yy’da okuyabildiğimiz her kitap için Osmanlı’da yaşayan İbrahim Müteferrika ya da onun Mainz şehrinde yaşamış Avrupalı meslektaşı Johannes Gutenberg’in geliştirdiği matbaa ve baskı teknolojilerine ne kadar teşekkür etsek az.

millet-kutuphanesi

Peki matbaa bulunmadan önce, kitaplar nasıl çoğaltılıyordu. Müellifler, eseri baştan sona el yazısı ile yazıyordu. (bonus:Eğer kendi yazarı kitabı kendi el yazısı ile yazarsa bu kitaba Müellif Hattı, dikte ederek yazdırırsa çıkan esere müellif diktesi denir.)

Ali-Emiri-Efendi“Benim tek sevgilim kitaptır, gerisi mihnet, endişe ve gamdır.” diyen Ali Emiri Efendi’nin bizzat kendisinin  bir araya getirdiği nadir ve el yazması kitapların bulunduğu  koleksiyonu vakfederken Ben bu kitapları Milletim için topladım ve Milletime vakfediyorum diyerek kurulan kütüphanenin adını Millet

Kütüphanesi koymuştur.

Bu sene 100 yaşına giren Millet Kütüphanesi, günümüzdeki adıyla Millet Yazma

Eser Kütüphanesi Dîvânü Lugâti’t-Türk, Piri Reis’in Kitâb-ı Bahriyye’si, ilk Türkçe cerrahi kitabı olarak kaydedilmiş Cerrâhiyye-i İlhâniyye gibi nadir eserlere de ev sahipliği yapıyor.

kutuphane-layiha

İstanbul’un Fatih semtinde bulunan Millet Yazma Eser Kütüphanesi hakkında detaylı bilgi için http://www.milletkutup.gov.tr/milli.html

Görseller Millet Yazma Eser Kütüphanesi’nin websitesi’nde alınmıştır.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here