Kitaplarla İlgili Geleneksel Meslekler-1: Mücellit

Kitap, bitince tükenip giden bir tüketim malzemesi değil defalarca okuyabileceğiniz, ödünç verebileceğiniz, akıl danışabileceğiniz ve geleceğe aktarabileceğiniz bir fikir ve bilgi deposu. Kütüphaneler de bu fikir ve bilgi depolarının bir araya gelip koleksiyonlar oluşturduğu ve bu koleksiyonların korunup saklandığı yerler. Peki bu değerli koleksiyonları korumak için neler yapılıyor? Geçmişi Uygur Türklerine dayandığı rivayet edilen ve sayıları günden güne azalan mücellitler, kitapları ciltleyerek kitapların hem korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlıyor.

Gazete Duvar’ın ilk olarak 1971-72 senesinde ortaokul öğrencisiyken Jules Verne’in Arzın Merkezine Seyahat isimli kitabını ciltleyen Kadıköy’ün en eski mücellitlerinden Doğan Ülkenciler ile yaptığı röportajda belirttiği gibi, kitaplar yalnızca içindeki sayfaları ve yazıları koruma amaçlı değil, belirli bir zevki yansıtmak için de ciltlenmek üzere de mücellitlerin elinden geçebiliyor. Doğan Ülkenciler, mücellitlerin yaptığı işe ve kitaplara eskisi gibi değer verilmediğini ve mücellitlerin yeterince korunmadığından olayı ölmekte olan bir zanaat olduğunu belirtiyor.

Mücellit Ustası Rafet Güngör mesleğinin detaylarını ve incelikleri paylaşıyor:

Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi, 76.392 yazma eserle Türkiye’nin en büyük yazma eser kütüphanesi ve cilt, tezhip, minyatür, hat ve ebru gibi geleneksel sanatların en güzel örneklerini bu kütüphanede görmek mümkün.
Görsel

Siz de hem kütüphanenizdeki kitapları korumak hem de onları kişiselleştirmek isterseniz, kitaplarınızı bu işin zanaatkarlarına yani mücellitlere emanet edebilirsiniz.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here