Bilimin Öncüleri de Bir Zamanlar Çocuktu

Razi, Farabi, İbn Sina… Her biri İslam medeniyeti, felsefesi ve bilimini oluşturan isimler arasında. Dünya bilim tarihini de etkileyen bu üstatları çocuklarınıza nasıl anlatırsınız? Yazar Süheyla Sancar, Erdem Çocuk Yayınları’ndan çıkan “Bilimin Öncüleri” serisinde büyük üstatların hayatlarını hikayeleştirerek yeni nesillere aktarıyor. Razi’nin kimyada, İbn Sina’nın tıpta, Farabi’nin tabiat alanında açtığı çığırlar tesadüf değil. Her çocuk dünyaya yön verecek bir keşfe imza atabilir. Nasıl mı? Sancar, onların çocukluk hikayelerini, hayallerini, yaşadıkları zorlukları naif bir dille kaleme aldı.

Kimyanın Dehası Razi

Ebu Bekir er-Razi, kimyaya sunduğu katkılar ile dünyanın tanınmış bilim adamları arasında yer alıyor. Daha iyi eğitim almak için zorlu koşullara göğüs geren Razi, madenlerin analizi, acısız diş tedavisi, hayvan bağırsağından yapılan ameliyat dikiş ipleri gibi birçok hayati keşfe imza attı. Onun bu macerası oldukça çileli olsa da yazar Süheyla Sancar, çocuklara ilham verecek anekdotlarla hayat hikâyesini anlatıyor. Her çocuk gibi o da uzun bir gecede damda uyuyordu: ” O gece yıldızlar bir ibrikten damlar gibi gökten avuçlarına indi. Bildiği yıldız isimlerini sıralarken uyuyakaldı. Denep, Acrap, Atair, Vega, Capella…”

 

Bilimin İkinci Öğretmeni Farabi

Yine bir başka bilim öncüsü Farabi, Batı düşünce sistemine sunduğu katkıların yanı sıra birçok filozofun da hocası sayılıyor. Farabi, Sokrates’ten sonra bilim ve düşünce dünyasını etkileyen ikinci öğretmen olarak görülüyor. Dünya bilim tarihine yön veren ismi, Sancar, çocukluğundan yola çıkarak öykülendiriyor. Onun ağaç evine misafir olarak küçük bir çocukken düşündüklerini okumak gerekiyor. Kitap oldukça motive edici olacak. 50’nin üzerinden kitap yazan Farabi, arkadaşı Ali’ye yazdığı mektuplardan birinde:

“Bugünlerde Erdemliler Şehri düşüncem üzerine çalışıyorum. Bu arada müzikle ilgilenmeye başladım. Müzik sadece eğlenmeye veya üzülmeye mi yarıyor? Sorunun cevabı üzerine çok düşündüm. Gördüm ki ağıtlar, ilahiler, şarkılar bize başka bir şey anlatıyor. Her beldenin müziği bir diğerinden farklı. Hepsi doğduğu yerin izini taşıyor. Öyleyse müziğin bir bilim olduğunu söyleyebiliriz. Bunun için tıp, matematik, toplum bilimlerinin yanına müziği de ekledim. Müziğin Kitabı’nı da yazıyorum.” notunu düşüyor.

Bütün Dünyaya Hekim İbni Sina

İslam coğrafyasından çıkıp dünyayı etkileyen isimlerden bir diğer ise İbn Sina. Batı’da tıp, felsefe, mantık alanında birçok düşünürün “üstad” olarak gördüğü İbn Sina, kendisini “Hekimler Sultanı” yapan keşiflere nasıl başladı dersiniz? Kendi öğretmenleriyle olan konuşmalarını, küçük bir çocukken uyguladığı ders çalışma metotlarını Sancar, herkesin anlayacağı bir dille aktarıyor. Kimsenin çare bulamadığı hastalıkları uyguladığı yöntemlerle deva olan İbn Sina, karşılığında ne istiyor dersiniz? Buhara Emiri “Dile benden ne dilersin” deyince İbn Sina “Buhara’nın bütün kütüphanelerinden faydalanmayı arzu ederim. Bana müsaade etseniz başka bir şey istemem. Ne altın ne para, kitaplar ödüldür bana” der.

Özellikle çocuklara ilham verecek bu kitap serisinde İbni Heysem ve Uluğ Bey’in öyküleri de yer alıyor. Her çocuğun başucu kitapları arasında yer alacak bu serinin dili de pedagojik yöntemlere uygun olarak kullanılmış. Yazarın titiz kaleminin etkisi her bir satırda görülüyor.

Bu içerik Sevgi Korkut tarafından yazılmıştır.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here